Syfte
Det övergripande syftet med dagen är att ge ökad och fördjupad kunskap och säkerhet i det kvalitetsarbete som lex Sarah innebär.
Bakgrund
Att förebygga och åtgärda missförhållanden av olika slag är en viktig del i all LSS-verksamhet. I det sammanhanget är den förstärkta Lex Sarah betydelsefull för kvalitetsarbetet. Hur lex Sarah fullgörs bör därför vara tydligt uttryckt i det ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) som ska finnas hos varje utförare av LSS.
Vid kursdagen behandlas ingående Lex Sarah och Socialstyrelsens handbok. Dessutom ges några exempel på hur en utredning kan gå till och vad som vid en utredning behöver dokumenteras. Vidare behandlas hur åtgärder kan formuleras för att i det enskilda fallet finna lösningar men även för att förebygga att missförhållanden upprepas. Och deltagarna får en kortare stund under dagen ”utreda” ett möjligt missförhållande som de får ta del av.
Innehåll
Detta tas bl.a. upp under dagen:
- Hur ser lagstiftningen för lex Sarah ut och hur ska den tolkas?
- Vad är ett missförhållande/ett allvarligt missförhållande?
- Vad bör man tänka på då en utredning om ett missförhållande görs? Hur kan en utredningsblankett utformas? Vilka krav finns vid dokumentation?
- Vad innebär skyldigheten att informera berörd nämnd a) vid en rapportering om ett missförhållande samt b) vid ett allvarligt missförhållande?
- Vad betonar Socialstyrelsen särskilt i sin handbok gällande Lex Sarah?
- Drygt 30 fall presenteras av olika och allvarliga missförhållanden som bedömts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Vad gäller de – vad anser IVO om utredning och om åtgärder som vidtagits hos huvudmannen?
- Gruppvis bedömning av några fall – är detta ett missförhållande, vad bör vi göra i den här situationen? Därefter kort redovisning av svaren.
Målgrupp
All personal som utför LSS- insatser, särskilt de som i sitt arbete har att utreda och bedöma missförhållanden av skilda slag.
Medverkande
Staffan Olsson, sakkunnig i frågor om LSS/personlig assistans, tystnadsplikt och sekretess. Han har bl.a. skrivit boken ”Sekretess och anmälningsplikt i personlig assistans inom LSS”, Studentlitteratur.
Kursledare: Staffan Olsson
Pris: 1490:- ex moms, 1890:- ink moms. Lunch och fika ingår
Datum: Tis den 5 mars kl. 9:00 – 16:00
Lokal: Valåker 2